Sorry, this blog is only available in Dutch.

IIME – winnen door samenwerking

IIME (Innovatie In Mobiliteit en Energie) is een samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen om de scheefgroei op de Achterhoekse arbeidsmarkt te verminderen en hbo-technici in de regio te behouden. Binnen IIME wordt het bedrijfsleven en het onderwijs samengebracht. Leerwerk-studenten leert door onder begeleiding te werken aan innovatieve projecten. Hiervan profiteert ook het bedrijf door recente kennis en een frisse blik op de zaak.

IIME bestaat in haar huidige vorm inmiddels ruim anderhalf jaar en heeft al meerdere omvangrijke projecten in haar portfolio. Jurian Rademaker blikt terug op de oprichting en evalueert.

De eerste kennismaking met het werken met hogescholen en universiteiten had ik tijdens mijn werkzaamheden in internationale zeilteams. Deze teams bestonden uit meer dan 50 technici en 30 zeilers, opgebouwd uit verschillende nationaliteiten. Hier bestond de vraag om iemand die een coördinerende rol kon aannemen en zich kon verplaatsen in de belangen van alle kanten kent. Taal, cultuur en karakter kwamen hierbij vaak op een tweede plaats, winnen was het belangrijkst.

Aanleiding

Na deze periode van internationale werkzaamheden ben ik in Flevoland neergestreken. In Dronten kwam ik in aanraking met hogescholen en studenten die dagelijks lange treinreizen maakten om deel uit te maken van een specifiek technisch ontwikkelingsteam. Later, terug op de Achterhoekse geboortegrond, kwam ik vrij snel in contact met de technische en economische opleidingen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het contact met docenten en studenten liep vaak via ongebruikelijke wegen: leeftijdsgenoten, feestjes, projecten, et cetera. Naarmate de professionele samenwerking nauwer werd kwam de behoefte aan het inrichten van een Innovatiecentrum alsmaar groter. Dit resulteerde in het aantrekken van een manager en het verzelfstandigen van de activiteiten.

Verzelfstandiging

Inmiddels is IIME een volledig zelfstandige instelling, die al veel bedrijven en innovatieve vraagstukken aan talent heeft gekoppeld. De manager vormt de vaste groep met een groep duale medewerkers en studenten die een traineeship volgen in de vorm van een bijbaan. Elke 20 weken treedt een nieuwe groep studenten aan om stage te lopen. Ook zijn er de leer-werkstudenten. Deze parttime collega’s combineren hun deeltijd hbo-studie met een baan in de techniek. Deze dames en heren hebben vaak een (korte) carrière achter de rug in andere sectoren en kiezen bewust voor de techniek.  De leer-werkmedewerkers en de trainees die voor langere perioden betrokken zijn bij IIME vormen de vaste schil. Dit geeft een goed evenwicht in combinatie met de elke 20 weken wisselende stagiairs.

Doel

Het doel van IIME is het Doel van IIME is het verder embedden van de samenwerking en zo het versnellen van de innovatie en het openen van deuren voor alle betrokkenen. Zo kunnen we écht het verschil maken en kansen creëren voor de collega’s, opdrachtgevers en de regio Achterhoek. Mijn persoonlijke drijfveer is om hiermee een verschil te maken en ontplooiing te bevorderen. In de nabije toekomst gaan we voor verdere uitbouw van IIME. Het matchen van de snelheid van het bedrijfsleven en de dynamiek van onderwijs en onderzoek is hierbij een uitdaging, maar biedt juíst de kansen voor de regio en het bedrijfsleven. IIME bevindt zich op het scheidingsvlak van deze twee hoog-dynamische werelden en is ontstaan vanuit de behoefte om deze kansen te helpen verzilveren.

Blijven ontwikkelen

IIME is momenteel in het zevende semester actief en na deze drieënhalf jaar is er nog steeds ruimte voor verbetering. Voorbeeldprojecten van ‘hoe het niet moet’ zijn er ook. Achteraf is het vaak helder waar het aan geschort heeft. Samenwerken is mensenwerk. Hierbij blijven leren en je blijven ontwikkelen is key.

 – Jurian Rademaker